Tänä vuonna tulee kokeiltua kaikenlaisia uusia joululeivonnaisia. Tätä leipää en ollut ennen tehnyt, kun muutenkin tulee erittäin vähän leivottua leipää. Löysin kuitenkin Kaarina Roinisen kirjasta herkullisen oloisen reseptin ja päätin kokeilla. Ja hyvää leipää tulikin, olen nimittäin leiponut tätä jo kaks satsia ja vielä teen yhden kerran ennen joulua. Pari leipää olen antanut lahjaksi, eli loistava idea viedä ystävälle herkullinen joululimppu!

Tällä ohjeella tulee kaksi leipää

4 dl piimää

50 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan

1½ dl makeaa luumusosetta tai -marmeladia

n. 1 tl suolaa

1-2 rkl rouhittua anista tai fenkolia

½ tl inkivääriä

½ tl kanelia

2 dl grahamjauhoja

8-9 dl vehnäjauhoja

½ dl öljyä tai 50 g margariinia

Voiteluun:

2 rkl vettä

2 rkl siirappia

 

Liuota kädenlämpöiseen piimään hiiva.

Lisää luumusose, mausteet ja grahamjauhot.

Alusta taikinaan vehnäjauhot ja loppuvaiheessa öljy.

Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä.

Leivo taikinasta kaksi pyöreää limppua ja pane ne leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota lämpimässä peitettynä.

Voitele leivät siirappivedellä. Paista leipiä 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 35-40 minuuttia.

Voitele leivät heti paistamisen jälkeen vielä siirappivedellä.