Tein maukasta lohipiirasta voitaikinan sisään. Ohjeen löysin vuoden takaisesta maku-lehdestä. Ohjeella voisi tehdä vaikka pieniä lohipasteijoita.

 

Taikina:

10 dl vehnäjauhoja

2 ½ tl suolaa

400 g voita

4 rkl vettä

Täyte:

3 dl pitkäjyväistä riisiä

1 dl tilliä silputtuna

50 g voita

1 sitruunan raastettu kuori (käytin sitruunajauhetta)

1 tl hillottua inkivääriä hienonnettuna (käytin inkiväärijauhetta)

½ tl muskottia

½ tl neilikkaa

n. 1 kg ruodotonta ja nahatonta lohifileetä

merisuolaa

mustapippuria

Voiteluun:

1 keltuainen (käytin koko kananmunan)

 

Siivilöi vehnäjauhot ja suola kulhoon. Nypi kylmä voi pieninä paloina jauhojen joukkoon, kunnes seos on murumaista.

Lisää kylmä vesi ja sekoita, kunnes taikina pysyy koossa (lisää vettä tarvittaessa). Siirrä taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä. Sekoita tuoretta tilliä kylmään riisiseokseen.

Sekoita pehmeään voihin sitruunan raastettu kuori, inkivääri, muskotti ja neilikka.

Rouhi lohifileille suolaa ja pippuria myllystä.

Levitä voiseos fileen päälle ja nosta toinen filee päälle vastakkaiseen suuntaan, jotta molemmat päät ovat yhtäpaksut.

Kauli taikina suorakulmaiseksi levyksi, levitä riisi taikinan päälle ohueksi levyksi, mutta jätä reunoille muutama sentti tyhjää. Nosta kalafileet keskelle taikinaa riisin päälle.

Sivele riisin ympärille jäävä taikina munalla. Nosta taikinan reunat fileen päälle, nipistele taikinasaumat tiivisti kiinni ja käännä paketti ympäri uunipellille siten, että sauma jää alapuolelle. Minä en kääntänyt pakettia, vaan laitoin kalan päälle lisää taikinaa ja tein tavallaan ison "pasteijan": Taikinoiden reunat nipistin haarukalla yhteen ja voitelin kananmunalla koko paketin.

Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Laske lämpö 175 asteeseen ja paista vielä puoli tuntia.