Tein yks päivä pitkästä aikaa sämpylöitä. Ohje on sämpyläjauhopussin kyljestä, johon lisäsin juustoraastetta. Alustin taikinan koneella ja kohotin sämpylät hyvin, tuli isoja ja pehmeitä sämpylöitä, kun yleensä tahtovat jäädä pieniksi.

 

n. 24 kpl

5 dl vettä tai maitoa

50 g hiivaa

1 rkl sokeria tai siirappia

½ rkl suolaa

50 g voita tai margariinia tai ½ dl öljyä

12 dl (800g) sämpyläjauhoja

3 dl juustoraastetta

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet ja alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva tai öljy alustuksen loppupuolella. Jätä taikina tavallista pullataikinaan pehmeämmäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan tai muovin alla (30min).

Leivo taikinasta pyöreitä tai pitkiä sämpylöitä ja kohota ne pellillä hyvin. Paista noin 15 min 220 asteessa. Kostuta sämpylät sumutepullolla ennen uuniin laittoa.